UniCafe ökar sitt växtbaserade matutbud – från och med 1.1.2025 avstår man från prisincitamentet på 10 cent
På UniCafeerna kommer man under år 2025 att öka sitt växtbaserade matutbud till två alternativ fem dagar i veckan. Målet är att göra de hållbara lunchvalen ännu mer tillgängliga för kunderna. Den 1 januari avstår man från prisincitamentet på 10 cent som visat sig vara ineffektivt.
På UniCafeerna har den helt växtbaserade, det vill säga veganska maten från och med augusti 2020 varit 10 cent förmånligare för studenterna och universitetspersonalen än andra lunchalternativ. I början av år 2023 beslutade man att utvidga prisincitamentet till att gälla alla kundgrupper.
Genom dubbel prissättning har UniCafe velat stödja ansvarsfulla och klimatvänliga lunchval även om växtbaserade råvaror av hög kvalitet automatiskt inte är förmånligare än andra råvaror.
Prisincitamentet har dock visat sig vara ineffektivt och ett kostsamt sätt att styra köpbeteendet: dess kostnad uppgår till cirka 330 euro per inbesparad CO2e-ton. För jämförelsens skull har Ylvas andra utsläppsminskningsåtgärder varit klart kostnadseffektivare: till exempel ursprungsgarantierna för utsläppsfri värme år 2023 kostade cirka 40 euro/CO2e-ton i Ylvas fastighetsbestånd och koldioxidsnåla val cirka 30 euro/CO2e-ton vid byggande av Lyyra och Grand Hansa samt ursprungsgarantierna för el som producerats med inhemsk vindkraft år 2023 cirka 10 euro/CO2e-ton.
För närvarande väljer nästan hälften av UniCafes kunder ett växtbaserat lunchalternativ. I fortsättningen är avsikten att ytterligare öka andelen genom att utöka antalet växtbaserade alternativ i sortimentet samt genom att hålla utbudet mångsidigt och varierande.
”Att ständigt utveckla och diversifiera utbudet samt öka utbudet har klart och tydligt varit mer fungerande metoder än prisincitamentet att öka efterfrågan av växtbaserad mat. Vi säljer årligen nästan 2 miljoner luncher. Då cirka hälften av dem är växtbaserade, talar vi på årsnivå om ett mycket avsevärt belopp, vilket i fortsättningen på ett mer förnuftigt sätt kan kanaliseras till ett högkvalitativt och lockande produktsortiment, berättar Anne Immonen, direktör för affärsverksamheten vid Ylvas restauranger.
Lunchmåltider inom planetariska gränser
Efter den analys av koldioxidavtrycket för alla råvaror som genomfördes år 2022, har man observerat på UniCafeerna att växtbaserad mat till sin klimat- och miljöpåverkan är det bästa alternativet för jordklotets bärkraft.
Enligt WWF:s One Planet Plate är 0,5 kg Co2e per lunchportion en hållbar gräns, och nästan alla de lunchportioner som underskrider detta gränsvärde är växtbaserade. Till följd av denna observation har man vid UniCafe systematiskt och databaserat arbetat för att utveckla en växtbaserad receptik.
Eftersom andelen växtbaserade luncher som såldes år 2020 låg på 30 procent, lägger medelvärdet sig år 2024 till 46 procent och det genomsnittliga utsläppsvärdet ligger på 0,64 kg CO2e per lunchportion. I november 2024 nådde UniCafeerna upp till en andel om 49,8 procent för de luncher som såldes under en månad och det genomsnittliga utsläppsvärdet låg på 0,62 kg per lunchportion.
Det årliga medelvärdet har fortfarande 0,14 kg CO2e per portion kvar för att nå gränsvärdet för One Planet Plate, det vill säga för Klimatsmarta val-märkta luncher, vilket om det förverkligas skulle möjliggöra en utsläppsminskning på cirka 15 procent, det vill säga 280 Co2e-ton, i hela UniCafes årliga utsläpp.
Målet med utbudet är en hög grad av inhemskt ursprung och hållbara val
Graden av inhemskt ursprung för alla UniCafes råvaror är cirka 53 procent. Inhemska och högkvalitativa växtproteiner främjas starkt på UniCafeerna, och 91 procent av alla växtbaserade proteinprodukter har inhemskt ursprung.
År 2024 redde Ylva ut påverkan av de råvaror som hade använts på deras restauranger för vattenfotavtrycket, koldioxidavtrycket och miljöeffekterna. I fråga om alla tre stödde fynden en växtbaserad kost När det gäller vissa produkter så förekommer det i växtproteinernas produktionskedjor utländska råvaror, men en större skadlig påverkan härrör dock från exportfoder och mångdubblade miljöeffekter.
”En växtbaserad mat ska inte vara en specialitet, utan den ska locka alla lunchkunder på ett rättvist sätt oavsett kost. Hos trogna köttätare och blandätare finns ett enormt potential, som bör fångas upp. Högkvalitativa alternativ som passar för en bred kundkrets inspirerar till att välja ett växtbaserat alternativ till lunch”, säger Immonen.
Produktutveckling, dialog och inspiration
Att öka tillgången till växtbaserad mat och upprätthålla ett varierande utbud förutsätter ett kontinuerligt produktutvecklingsarbete även i framtiden.
I UniCafes växtbaserade lunchsortiment har man satsat på variation för att så många kunder som möjligt ska hitta det alternativ som passar just för en själv. Man tillmötesgår också kundernas preferenser genom att öka utbudet av de maträtter som visat sig vara populära.
Den respons som kunderna ger är viktig för produktutvecklingen, och den samlas in aktivt både direkt från restaurangerna och via nätet. Kundönskemålen styr också hur utbudet utvecklas: till exempel på UniCafeerna önskas det att växtproteinerna förutom att vara näringsriktiga också ska vara bland annat magvänliga.
Utöver sina egna åtgärder strävar UniCafe dessutom aktivt efter större verkningsfullhet för att främja en varaktig matomvälvning. År 2023 anslöt Ylva sig som stiftande medlem till Pro Vege ry. Pro Veges mission är att öka efterfrågan och utbudet av växtbaserad mat genom att vitt och brett föra samman olika aktörer i det finländska matfältet. I och med sitt medlemskap medverkar UniCafe för att påverka råvaruleverantörerna och livsmedelsindustrin samt i att utveckla tillgången till sådana växtproteinprodukter som baserar sig på inhemska råvaror.
Mer information:
Anne Immonen
direktör för affärsverksamheten
+358 40 512 5008
anne.immonen@ylva.fi