Skip to content

Farväl till engångsmuggen – UniCafe Brunnsgården testar pantmuggar för take away-kaffe

Från och med måndag 3.5 kan du köpa kaffe eller te i en pantbelagd KamuKopp på UniCafe Brunnsgården. UniCafe deltar tillsammans med 13 andra caféer och restauranger i Helsingfors i ett pilotprojekt som går ut på att testa take away-koppar med pant. Pilotprojektet genomförs av Kamupak med stöd av Miljöministeriet.

I pilotprojektet testas om flergångsmuggar med pant kan minska på användningen av engångsmuggar. Återvinningen av muggarna fungerar med hjälp av ett pantsystem och en app som man laddar ner i mobilen.

”På UniCafe jobbar vi hela tiden med att främja hållbara val. Varenda kopp kaffe vi säljer består av Rättvisemärkt ekokaffe. Kamupaks pilotprojekt är en utmärkt chans att ta ett steg mot mera ansvarsfull konsumtion. Vi har länge funderat på hur man kunde minska på användningen av engångsmuggar. Det här pilotprojektet ger strålande möjligheter att testa om kunderna är intresserade av ett pantbaserat system, säger Leena Pihlajamäki, affärsområdeschef för Ylvas restauranger.

Flergångsmuggen kan lösas in mot en pant på en euro och den kan returneras och användas på alla caféer och restauranger som är med i pilotprojektet. Uppskattningsvis är flergångsmuggen mera miljövänlig än den vanliga engångsmuggen redan efter 3–5 användningar. Enligt tillverkaren Borealis kan muggen användas upp till 500 gånger.

UniCafe deltar i experimentet i restaurangen på Brunnsgården. Pilotprojektet drivs med stöd av Miljöministeriet och det pågår under tiden 3.5–31.8.2021. Kamupak är en av de sex aktörer som har fått finansiering av Miljöministeriet genom det s.k. ”Muovimiljoona”-stödprogrammet. Programmet är en del av den nationella färdplanen för plast.

I pilotprojektet undersöks kundernas vilja att lösa in flergångsmuggar mot pant och dessutom utvärderas muggarnas miljöpåverkan. Muggarna erbjuds på caféerna som deltar i pilotprojektet åtminstone fram till 31.8.2021.

Pantsystemet fungerar med hjälp av en app som man laddar ner i mobilen. Det går också att betala och få tillbaka panten i kontanter.

Mera information om Kamupak och en lista på de deltagande caféerna finns här: www.kamupak.fi (på finska).

Mera information:

Jannica Aalto, kommunikations- och marknadsföringsdirektör, +358 45 134 7636 (medieförfrågningar)