Från den lokala åkern till tallriken – UniCafes och Green City Farms samarbete fortsätter under skördesäsongen 2025

Från och med början av augusti kan färska råvaror från den lokala åkern avnjutas på UniCafe Biokeskus. Örter och grönsaker levereras direkt till restaurangen från Green City Farm på campus av Perho Liiketalousopisto i Malm.
Green City Farm hos Perho Liiketalousopisto är en åker som används som en inlärningsmiljö. Den ger såväl studerande som samarbetspartners kunskap och välbefinnande i en anda av hållbar utveckling. Green City Farms närprodukter har funnits på UniCafe sedan 2022, då samarbetet med Perho Liiketalousopisto inleddes.
Under skördesäsongen 2025 levereras Green City Farms produkter till restaurang UniCafe i Biocentret två dagar i veckan fram till slutet av skördesäsongen. I sortimentet ingår bland annat sallader, örter, grönkål, frilandsgurka, zucchini och rödbetor.
”De grönsaker som odlas på den lokala åkern är ett exempel på modellen för hållbar livsmedelsproduktion: organiska gödningsmedel i stället för kemiska och mindre bevattningsvatten och mellanhänder. Närodling med ekologiska metoder är bra både för den biologiska mångfalden och för klimatet”, säger Anne Immonen, affärsdirektör på Ylvas restauranger.
”Att bevara den biologiska mångfalden inom ramen för jordens bärkraft är en fråga som ligger oss varmt om hjärtat. Vi vill se till att naturresurser bevaras för kommande generationer och att entusiasmen för vegetarisk kost ökar. Vi bedriver ekologisk odling av plantor, grönsaker och örter till våra samarbetsrestauranger. Det går också att beställa produkterna i vår webbutik”, säger Heidi Hovi-Sippola, odlingsexpert på Green City Farms.
Green City Farm anordnar också evenemang som är öppna för alla. Såväl personal, som studerande och samarbetspartners är med och arrangerar dem. På våren hålls ett evenemang med plantförsäljning på campus Malm och på hösten säljs produkter på Skördemarknaden.
I augusti och september kan både barn- och vuxengrupper bekanta sig närmare med åkerns verksamhet genom upplevelsebaserade rundvandringar på åkern. Varje år anordnas också ett popup-evenemang på restaurang Pelto på “Finska naturens dag”, som firas den sista lördagen i augusti. Temat för årets evenemang är planetarisk kost.
Läs mer om Green City Farms verksamhet: greencityfarm.fi
Ta en titt på åkern på YouTube: UniCafe Biocenter och Green City Farm 2024
Mer information:
Anne Immonen
Affärsdirektör, restauranger
+358 40 512 5008
anne.immonen@ylva.fi
