Skip to content

Studentägda UniCafe fyller jämna år: 70 år sedan den första studentrestaurangen grundades

Den 7 september är det 70 år sedan Studentkåren vid Helsingfors universitet startade sin restaurangverksamhet. Idag är UniCafe en av Finlands mest betydande studentrestaurangkedjor, som också är speciellt känd för sina ställningstaganden för en hållbar utveckling.

I år firar Studentkåren vid Helsingfors universitets egen restaurangkedja UniCafe sitt 70-årsjubileum. Restaurangverksamheten uppstod ur ett socialt behov på 1950-talet: studenterna hade svårt att hitta tillräckligt förmånlig och närande mat i staden.

Matens samhälleliga betydelse har inte minskat på 70 år – tvärtom.

”Tillgång till näringsrik mat till ett överkomligt pris är något som direkt påverkar människans välmående. Maten är också en stor klimatfråga: ungefär en femtedel av medelfinländarens koldioxidavtryck kommer från maten. Vi vill gå i spetsen för en matrevolution och föregå med gott exempel för andra”, berättar Anne Immonen, direktör för Ylvas restaurangverksamhet.

År 2019 stormade det runt UniCafe, då kedjan beslöt att helt och hållet sluta använda nötkött. I fjol började UniCafe beräkna koldioxidavtrycket för alla måltider utifrån deras råvaror och öppnade sin första helt veganska restaurang. UniCafes mål är att bli koldioxidneutralt till 2025.

Berättelsen om UniCafe börjar på Domus Academica

Efter kriget var det svårt att hitta matställen i Helsingfors som serverade ”ordentlig mat till ett lågt pris”. I en ledare i Ylioppilaslehti 1951 föreslogs det att studentkåren kunde lösa problemet genom att själv driva en förmånlig studentrestaurang.

På studentkårens initiativ öppnades en restaurang i C-huset i Domus Academica hösten 1952. Den drevs av fröken Ester Wahlman som förpliktades att servera studenterna ”näringsrik och billig mat”. Ett år senare tog studentkåren själv över restaurangen. På 1960- och 1970-talen utvidgades restaurangverksamheten, först till centrum av Helsingfors och senare till andra universitetscampus. Från 1988 har restaurangerna verkat under namnet UniCafe.

”Idag har UniCafe 17 restauranger och caféer samt cateringverksamhet på Helsingfors universitets alla campus. Utgångspunkten för verksamheten har inte förändrats: vårt mål är fortfarande att servera studenterna god, näringsrik och förmånlig mat”, säger Immonen.

Trots att födelsedagen infaller först i höst kommer jubileet att synas på olika sätt i UniCafe-restaurangerna under hela året.

Citat tagna ur: Aalto, Sari. Opiskelijaruokailun tekijät. Oy UniCafe Ab 1953–2003. Gaudeamus, Helsinki 2003.

Mera information:

Anne Immonen
Direktör för restaurangverksamheten
+358 40 512 5008
anne.immonen@ylva.fi