Skip to content

Nyt voit kompensoida ateriasi – Ylva ottaa ensimmäisenä käyttöön Compensaten

An aerial shot of a trail running through a field and a small forest area. It is autumn, and some trees are turning yellowish. In the centre of the image one can see a person biking down the trail.

Kompensointimahdollisuus tuodaan kaikkeen Ylvan liiketoimintaan

Ylvan omistamissa 20 ravintolassa ja kahvilassa eri puolilla Helsinkiä voi tästä päivästä lähtien kompensoida omaa hiilijalanjälkeään ostotapahtuman yhteydessä. Esimerkiksi lounaan ostamisen yhteydessä UniCafen kassalla voi päättää, haluaako hyvittää syömänsä ruuan tuottamiseen ja valmistamiseen kuluneita ilmastopäästöjä. Ylvan hostelli-liiketoiminnassa on jo 10 vuoden ajan hyvitetty majoitustoiminnasta syntyneet hiilidioksidipäästöt

Ylvan omistamien kiinteistöjen vuokralaiset voivat jatkossa kompensoida kiinteistöjen ylläpitoon liittyvät hiilidioksidipäästöt. Kiinteistöjen hiilijalanjälki muodostuu sähkön ja lämmön kulutuksesta. Näyttääkseen esimerkkiä hiilivelkojen maksamisesta, Ylva kompensoi itse omassa käytössään sekä omistajayhteisönsä Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan käytössä olevien tilojen päästöt mm. Uudella ylioppilastalolla Helsingissä.

Jos hiilijalanjäljen hyvittämisen haluaa tehdä, se tapahtuu Antero Vartian perustaman Compensaten kehittämän mallin avulla. Hiilijalanjälki kertoo jonkin tuotteen, palvelun tai toiminnan elinkaaren aikana syntyvät kasvihuonekaasupäästöt. Compensate etsii erilaisia keinoja vähentää hiilidioksidin määrää ilmakehässä.

Ylva ottaa Compensaten mallin käyttöön ensimmäisenä Suomessa

Ylva on ensimmäinen yritys Suomessa, joka hyödyntää hiilijalanjäljen kompensaatiomahdollisuutta Compensaten mallin mukaisesti. Monet yritykset aikovat ottaa Compensaten ratkaisun käyttöön lähikuukausien aikana, joten lähitulevaisuudessa entistä useammat toimijat Suomessa tarjoavat mahdollisuutta hyvittää hiilijalanjälkeä sekä kuluttajille että yrityksille.

”Yrityksillä on merkittävä rooli siinä, kuinka ilmastonmuutokseen etsitään ratkaisuja. Hiilijalanjäljen hyvittämisestä on tehtävä mahdollisimman helppoa ja luonteva osa arkea. Käytännön yleistyminen myös muualla kuin lento- ja matkailualalla on erittäin positiivinen ilmiö, joka kertoo vahvaa viestiä siitä, että ihmiset ovat huolissaan maapallon tulevaisuudesta. Nyt kaivataan konkreettisia toimia, joilla voidaan hidastaa ilmastonmuutosta”, Ylvan toimitusjohtaja Antti Kerppola toteaa ja jatkaa:

”Vastuullisuus ja ympäristöystävällisyys ovat meille tärkeitä teemoja, joita myös ravintoloidemme asiakkaat ja kiinteistöjemme vuokralaiset ja muut käyttäjät toiminnaltamme odottavat. Ravintolapuolella vegaaniruoka ja nyt käyttöön otettava Compensate ovat konkreettisia tekoja, joilla teemme toiminnastamme entistä kestävämpää myös ilmaston kannalta.”

”Kiinteistöpuolella rakennamme Hakaniemen ja Kallion keskelle Lyyra-korttelia, jossa ekologisuus huomioidaan niin rakentamisessa kuin kiinteistöihin tulevissa palveluissa. Compensate on työkalu, jolla myös vuokralaisemme voivat osallistua ilmastonmuutoksen hillintään”, Antti Kerppola perustelee.


Kiinteistöt ja ravintolat, joissa hiilijalanjälkeä voi kompensoida jo tänään:

 • Kaikki UniCafe-ravintolat eri puolilla Helsinkiä
 • WELL Kaisa-talo
 • WELL Terkko
 • Ravintola Serpens
 • Kaivotalo
 • Kaivopiha
 • Mechelin3D*
 • Domus Gaudium*
 • Uusi Ylioppilastalo*
 • Vanha Ylioppilastalo
 • Hostel Domus Academica**

* Kompensointi tapahtuu HYYn käytössä olevien tilojen osalta Ylvan toimesta

** Kompensointi tapahtuu toistaiseksi Ylvan toimesta

An aerial shot of a trail running through a field and a small forest area. It is autumn, and some trees are turning yellowish. In the centre of the image one can see a person biking down the trail.