Skip to content

UniCafe lisää kasvipohjaisen ruoan tarjontaa – 10 sentin hintakannusteesta luovutaan 1.1.2025 alkaen

Tofupala leikattuna leikkuulaudalla basilikan lehtien ja chilipalojen vieressä.

Kasvipohjaisen ruoan tarjontaa tullaan UniCafeissa kasvattamaan vuoden 2025 aikana kahteen vaihtoehtoon viitenä päivänä viikossa. Tavoitteena on tuoda kestävät lounasvalinnat entistäkin paremmin asiakkaiden saataville. Tehottomaksi osoittautuneesta 10 sentin hintakannusteesta luovutaan 1. tammikuuta alkaen.

Täysin kasvipohjainen eli vegaaninen ruoka on UniCafeissa ollut elokuusta 2020 alkaen opiskelijoille ja yliopiston henkilökunnalle muita lounasvaihtoehtoja 10 senttiä edullisempaa. Vuoden 2023 alussa hintakannuste päätettiin laajentaa koskemaan kaikkia asiakasryhmiä.

Kaksoishinnoittelulla UniCafe on halunnut tukea vastuullisia ja ilmastokestäviä lounasvalintoja, vaikka laadukkaat kasvipohjaiset raaka-aineet eivät suinkaan ole muita raaka-aineita edullisempia.

Hintakannuste on kuitenkin osoittautunut tehottomaksi ja kalliiksi tavaksi ohjata ostokäyttäytymistä: sen kustannus on noin 330 euroa per säästetty co2e -tonni. Vertailun vuoksi muut Ylvan päästövähennystoimet ovat olleet selvästi kustannustehokkaampia: esimerkiksi vuoden 2023 alkuperätakuut päästöttömälle lämmölle Ylvan kiinteistökannassa kustansivat noin 40 euroa / tn co2e, vähähiiliset valinnat Lyyran ja Grand Hansan rakentamisessa noin 30 euroa / tn co2e ja vuoden 2023 sähkön alkuperätakuut kotimaiselle tuulivoimalle noin 10 euroa / tn co2e.

Tällä hetkellä lähes puolet UniCafen asiakkaista valitsee lounaalla kasvipohjaisen vaihtoehdon. Jatkossa osuutta on tarkoitus kasvattaa entisestään lisäämällä kasvipohjaisten vaihtoehtojen määrää päiväkohtaisessa tarjonnassa sekä pitämällä valikoima monipuolisena ja vaihtelevana.

”Valikoiman jatkuva kehittäminen ja monipuolistaminen sekä tarjonnan lisääminen ovat olleet selkeästi hintakannustetta toimivampia keinoja kasvattaa kasvipohjaisen ruoan menekkiä. Myymme vuodessa lähes 2 miljoonaa lounasta. Kun noin puolet niistä on kasvipohjaisia, puhutaan vuositasolla erittäin merkittävästä summasta, joka voidaan jatkossa kanavoida järkevämmin laadukkaaseen ja houkuttelevaan tuotevalikoimaan”, kertoo Ylvan ravintoloiden liiketoimintajohtaja Anne Immonen.

Lounasruokailua planetaarisissa rajoissa

Vuonna 2022 toteutetun kaikki lounaat kattaneen hiilijalanjälkianalyysin jälkeen UniCafessa on havaittu, että kasvipohjainen ruoka on ilmasto- ja luontovaikutuksiltaan maapallon kantokyvyn kannalta paras vaihtoehto.

WWF:n One Planet Platen mukaan 0,5 kg co2e / lounasannos on kestävä raja, ja lähes kaikki tämän raja-arvon alla olevat lounasannokset ovat kasvipohjaisia. Tämän havainnon myötä UniCafessa on systemaattisesti ja datapohjaisesti tehty töitä kasvipohjaisen reseptiikan kehittämiseksi.

Kun vuonna 2020 myydyistä lounaista kasvipohjaisia oli 30 prosenttia, on keskiarvo vuonna 2024 asettumassa 46 prosenttiin keskiarvopäästön ollessa 0,64 kg co2e / lounasannos. Marraskuussa 2024 UniCafeissa yllettiin jopa 49,8 prosentin osuuteen kuukauden aikana myytyjen lounaiden keskiarvopäästön ollessa 0,62 kg / lounasannos.

One Planet Platen eli UniCafen Ilmastovalinta-merkittyjen lounaiden raja-arvoon on vuotuisessa keskiarvossa matkaa vielä 0,14 kg co2e / annos, mikä toteutuessaan mahdollistaisi noin 15 prosentin eli 280 tn co2e päästövähennyksen koko UniCafen vuotuisissa päästöissä.

Valikoiman tavoitteena korkea kotimaisuusaste ja kestävät valinnat

UniCafen kaikkien raaka-aineiden kotimaisuusaste on noin 53 prosenttia. UniCafeissa suositaan vahvasti kotimaisia ja laadukkaita kasviproteiineja, ja 91 prosenttia kasvipohjaisista proteiinivalmisteista on kotimaista alkuperää.

Vuonna 2024 Ylva selvitti ravintoloissaan käytettyjen raaka-aineiden vaikutuksia vesijalanjäljen, hiilijalanjäljen ja luontovaikutusten suhteen. Kaikkien kolmen osalta löydökset tukivat kasvipohjaista ruokavaliota. Kasviproteiinien valmistusketjuihin liittyy joidenkin tuotteiden kohdalla ulkomaalaisia raaka-aineita, mutta suurempi haitallinen vaikutus liittyy kuitenkin kotimaisen lihan tuontirehuun ja kertaantuviin ympäristövaikutuksiin.

”Kasvipohjaisen ruoan ei pidä olla erikoisuus, vaan sen tulee houkutella tasapuolisesti kaikkia lounasasiakkaita ruokavalioon katsomatta. Vannoutuneissa lihansyöjissä ja sekasyöjissä on valtava potentiaali, jota ei pidä hukata. Laadukkaat ja laajalle asiakaskunnalle sopivat vaihtoehdot kannustavat valitsemaan kasviperäisen vaihtoehdon lounaalla.”, Immonen sanoo.

Tuotekehitystä, vuoropuhelua ja vaikuttamista

Kasvipohjaisen ruoan saatavuuden laajentaminen ja monipuolisen tarjonnan ylläpitäminen edellyttävät jatkuvaa tuotekehitystyötä myös tulevaisuudessa.

UniCafen kasvipohjaisessa lounasvalikoimassa on panostettu monipuolisuuteen, jotta mahdollisimman moni asiakas löytäisi itselleen sopivan vaihtoehdon. Asiakkaiden mieltymyksiin myös reagoidaan lisäämällä suosituiksi osoittautuneiden ruokien tarjontaa.

Asiakkailta saatu palaute on tuotekehityksen kannalta merkityksellistä, ja sitä kerätään aktiivisesti sekä suoraan ravintoloista että verkon välityksellä. Asiakastoiveet myös ohjaavat valikoiman kehittymistä: esimerkiksi UniCafeissa kasviproteiineilta toivotaan nykyisin ravitsevuuden lisäksi myös muun muassa vatsaystävällisyyttä.

Omien toimenpiteiden lisäksi UniCafe tavoittelee aktiivisesti myös laajempaa vaikuttavuutta kestävän ruokamurroksen edistämiseksi. Vuonna 2023 Ylva liittyi perustajajäsenenä Pro Vege ry:hyn. Pro Vegen missiona on lisätä kasvipohjaisen ruoan kysyntää ja tarjontaa tuomalla laajasti yhteen suomalaisen ruokakentän eri toimijoita. Jäsenyyden kautta UniCafe on mukana vaikuttamassa raaka-ainetoimittajiin ja elintarviketeollisuuteen kotimaisiin raaka-aineisiin pohjautuvien kasviproteiinituotteiden saatavuuden kehittämiseksi.

Lisätietoa:

Anne Immonen
liiketoimintajohtaja
+358 40 512 5008
anne.immonen@ylva.fi

Tofupala leikattuna leikkuulaudalla basilikan lehtien ja chilipalojen vieressä.