Skip to content
Yksikään teko ei ole liian pieni

Arvot

Meille ruoka on enemmän kuin vain polttoainetta arjessa jaksamiseen – se on tapa muuttaa maailmaa. Olemme sataprosenttisesti opiskelijoiden omistama yritys, ja uniikki omistajakuntamme mahdollistaa meille rohkeat teot vastuullisuuden edelläkävijänä ja muutoksentekijänä.

Haluamme, että vastuullisten valintojen tekeminen on jokaiselle helppoa. Pyrimme jatkuvasti vähentämään hiilijalanjälkeämme ja hävikkiämme sekä tarjoamme kasvavassa määrin ilmastoystävällisempää vegaaniruokaa. Yli 45 prosenttia myydyistä aterioistamme on vegaanisia. Ilmastosyistä et löydä ravintoloistamme ollenkaan naudanlihaa, jonka poistimme ruokalistoiltamme jo vuonna 2019.

Vastuullisuutemme yltää pidemmälle, kuin vain ruokaan – nimittäin ihmisiin. Kannamme ympäristön lisäksi vastuumme myös opiskelijoiden hyvinvoinnista ja yhdenvertaisuudesta tarjoamalla opiskelijahintaista ruokaa. Otamme yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon vakavasti, ja olet tervetullut tiloihimme juuri sellaisena, kuin olet.

Vastuullisuustyömme ei kuitenkaan lopu tähän. Seuraamme jatkuvasti maailman tapahtumia, kehitämme uusia vastuullisuuskäytäntöjä sekä etsimme tapoja tarjota entistä ilmastoystävällisempää ruokaa.

Aterioidemme hiilijalanjälki

Merkitsemme ilmaston kannalta parhaat pääruoka-, lisuke- ja juomavaihtoehdot Ilmastovalinta-merkillä. Ilmastovalinta-merkityistä vaihtoehdoista kootun lounaan hiilijalanjälki on aina korkeintaan 0,5 kg CO2e / lounas, joten aterian päästöt pysyvät Pariisin ilmastosopimuksen 1,5 asteen tavoitteen mukaisissa raameissa. Ilmastovalinta-merkinnän raja-arvo pohjautuu WWF:n One Planet Plate -malliin, jossa 1,5 asteen lämpenemisen rajoissa pysymiseksi on laskettu ruoan päästöbudjetti: 11 kg CO2e viikossa per henkilö. Mallin mukaisesti ilmastolle kestävän pääaterian päästöt ovat enimmillään 0,5 kg CO2e, ja olemme tehneet tämän päästörajan mukaisen lounasvalinnan sinulle helpoksi Ilmastovalinta-merkillä.

Olemme laskeneet aterioidemme hiilijalanjäljen kahdesta syystä. Ensinnäkin tieto auttaa meitä vähentämään ilmastovaikutuksiamme ja kehittämään entistä kestävämpiä lounasvaihtoehtoja. Toiseksi haluamme tuoda tiedon avoimesti asiakkaiden saataville. Merkitsemme hiilijalanjäljen ruokalistoillemme niin verkossa kuin ravintoloissammekin helpottaaksemme vastuullisien valintojen tekemisestä.

Laskentatapamme perustuu vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Purimme jokaisen reseptimme auki ainesosa kerrallaan, ja arvioimme kunkin raaka-aineen ilmastovaikutukset kattavasti ottaen huomioon muun muassa alkuperämaan sekä hiilijalanjälkeen liittyvät tutkimustiedot. Lisäksi päivitämme hiilijalanjälkitietojamme aktiivisesti tutkimustietoon perustuen aina uusien ruokalistojen julkaisujen myötä.

 

Vastuullisia valintoja - helposti

Hävikin vähentäminen

Suomen ravintola-alan ruokahävikki on 75–85 miljoonaa kiloa vuodessa ja noin viidennes kaikesta ravintolaruoasta päätyy Suomessa jätteeksi. Haluamme osaltamme pienentää tätä jätekuormaa, minkä vuoksi teemme aktiivisesti hävikkiä vähentäviä toimenpiteitä.

  • Myymme ylijäänyttä ruokaa päivän päätteeksi edullisemmin ravintoloissa sekä ResQ-sovelluksen kautta.
  • Olemme asettaneet biojätemäärille ravintolakohtaiset tavoitteet, joiden toteutumista seuraamme ravintoloihimme asentamiemme biojätevaakojen avulla.
  • Viestimme asiakkaillemme asianmukaisesta jätelajittelusta, lautashävikin biojätemääristä sekä biojätteen vähentämistavoitteesta muun muassa sosiaalisen median ja ravintoloiden biojätevaakojen diginäyttöjen kautta.
  • Tarjoamme purujätteetöntä kahvia osassa ravintoloistamme.
  • Kiertävien ruokalistojen käyttö ja raaka-aineiden jatkojalostaminen parantavat ruokasuunnitteluamme, mikä vähentää hävikkiä.
  • Ruoan loppuessa kesken tarjolle voidaan laittaa korvaavaa ruokaa.

Voit itsekin osallistua hävikin vähentämiseen ottamalla ruokaa vain sen verran, mitä syöt, syömällä yhden lautasen mallin mukaisesti, kierrättämällä oikein sekä ostamalla Leftover-lounastamme päivän päätteeksi.

Leftover-lounas

Mikäli lounaalta on jäänyt ruokaa yli, myymme sitä alennettuun hintaan lounasajan päätyttyä. Leftover-lounaita on myynnissä kaikissa UniCafe-ravintoloissamme 7,5 dl rasiassa. Halutessasi voit ottaa oman kestorasian mukaan, jolloin saat Leftover-lounaan hieman halvemmalla. Myytävänä ovat lämpimät lounasruoat, lisukkeet ja lisäkesalaattipöydän salaatit.

Huomaathan, että Leftover-lounaasta ei saa opiskelija-alennusta, sillä se ei täytä Kelan ateriatuen ehtoja. Leftover-lounaan hinnat löydät täältä.

ResQ

Osa ravintoloistamme myy patonkeja, bowleja ja muita vitriinituotteita ResQ-sovelluksen kautta alennettuun hintaan. ResQ:n kautta ostetuista tuotteistamme et valitettavasti saa opiskelija-alennusta.

Yhdenvertaisuuden edistäminen

Sosiaalisen vastuullisuutemme lähtökohtana on varmistaa ihmisoikeuksien ja työelämän oikeuksien toteutuminen. Kannamme myös vastuumme opiskelijoiden hyvinvoinnin ja yhdenvertaisuuden edistämisestä mahdollistamalla terveellisen ja edullisen ruokailun.

Opiskelijaomisteisena yrityksenä kuuntelemme asiakkaitamme herkällä korvalla, ja teemme parhaamme, jotta annetut palautteet ja kehitysehdotukset tulevat kuulluiksi. Palautteiden pohjalta avasimme lokakuussa 2022 täysin vegaanisen ravintolan Myöhä Café & Barin Kaivopihalle. Lisäksi edistämme yhdenvertaisuutta

Edellytämme laajaa vastuullisuutta myös kumppaneiltamme. Odotamme, että kumppanimme ovat sitoutuneita ihmisoikeuksien noudattamiseen ja vastuulliseen liiketoimintaan. Reagoimme nopeasti, mikäli arvojemme vastaista toimintaa tulee arvoketjussamme ilmi.

Laatu- ja ympäristöpolitiikka

Ravintolamme noudattavat maailmanlaajuista ISO 9001-laatustandardia, joka asettaa vaatimukset laatujärjestelmällemme. Standardin noudattaminen auttaa parantamaan toimintamme laatua ja osoittaa hyvää laadunhallintaa. Laatustandardin lisäksi noudatamme ISO 14001-ympäristöjärjestelmästandardia, joka tukee kestävää kehitystä ekologisten ja taloudellisten tavoitteiden näkökulmasta.

Kiinnitämme tarkkaa huomiota vastuullisuuteen myös hankintakriteereissämme. Esimerkiksi

  • huomioimme hankinnoissamme ihmisoikeudet, ympäristövaikutukset ja syntyvän jätteen määrän
  • seuraamme maailman tapahtumia aktiivisesti, ja reagoimme muutoksiin mahdollisimman nopeasti
  • Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan vuoksi emme käytä Venäjältä tulleita raaka-aineita ja selvitämme raaka-aineidemme mahdollisia Venäjä-kytköksiä aktiivisesti
  • käytämme vain suomalaista lihaa ja siipikarjaa
  • valitsemme aina ensisijaisesti kotimaisia leipomotuotteita ja raaka-aineita satokauden mukaan
  • käytämme reilusti Luomu- ja Reilu kauppa -merkittyjä tuotteita. Olemmekin Luomu SM -kisojen yhdeksänkertainen voittaja suuri yksityinen toimija -sarjassa.

Ravintoloissamme toimivat henkilökunnan keskuudesta valitut vastuullisuusagentit, jotka huolehtivat vastuullisuustavoitteiden mukaisten käytäntöjen toteutumisesta ravintolapäällikön ja vuorovastaavan apuna. Jokainen työntekijä vastaa myös omalta osaltaan ympäristötavoitteiden toteutumisesta.

Yhteistyössä

Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumus 2022–2026

UniCafe on sitoutunut elintarvikealan materiaalitehokkuuden parantamiseen. Sitoumuksen tavoitteena on edistää Suomen matkaa kohti kiertotalousyhteiskuntaa. Olemme osaltamme mukana etsimässä tapoja korvata muovi kertakäyttöpakkauksissamme ja vähentämässä ruokahävikkiä. Lisäksi helpotamme muovinkierrätystä ja viestimme pakkausten ympäristövaikutuksista asiakkaillemme.

Green deal

UniCafe on sitoutunut vapaaehtoiseen green deal -sopimukseen, jonka tavoitteena on vähentää muovisten kertakäyttöisten juomamukien ja elintarvikepakkausten kulutusta. Olemme sitoutuneet vähentämään muovin määrää kertakäyttöpakkauksissamme 40 prosenttia vuoteen 2026 mennessä. Vuonna 2023 noin kaksi kolmasosaa UniCafeissa käytettävistä annospakkauksista on valmistettu muovin sijaan luonnonmateriaaleista. Green deal-sopimus on osa EU:n muovistrategian toteuttamista.

Portaat luomuun

Portaat luomuun on kaiken kokoisille yksityisille ja julkisille ruokapalveluille tarkoitettu ohjelma, joka auttaa ammattikeittiöitä saavuttamaan luomutavoitteet osana kestävän kehityksen toimintaa. UniCafe on ollut mukana Portaat luomuun -ohjelmassa vuodesta 2013 lähtien. Kasvatamme luomutuotteiden osuutta ravintoloissamme suunnitelmallisesti, ja valikoima kattaa jo noin 200 erilaista tuotetta.

Sertifioitua vastuullisuutta

UniCafelle on myönnetty ISO 14001 -ympäristösertifikaatti sekä ISO 9001:2008 -laatu­standardin mukainen sertifikaatti. Seuraamme Ylvassa vastuullisen toiminnan toteutusta useilla eri mittareilla sekä ulkopuolisten auditointien kautta. Kumppaneitamme ovat muun muassa YK:n Global Compact sekä Bureau Veritas. Toiminnasta raportoidaan julkisesti vuosikertomuksessa ja Ylvan www‐sivuilla.

MaRa

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa on ravintola-alan työnantajien edunvalvoja ja työmarkkinajärjestö. Toiminnassa edistetään alan yritysten toimintaedellytyksiä elinkeinopolitiikassa ja vaikutetaan toimialan vetovoiman sekä arvostuksen kehittämiseen.

YK:n Global Compact

Olemme sitoutuneet noudattamaan ja edistämään Global Compactin kymmentä vastuullisen liiketoiminnan periaatetta ihmisoikeuksien, työelämän, ympäristön ja korruption vastaisen toiminnan alueelta. Raportoimme vastuullisuudestamme Global Compactin maailmanlaajuisella Communication on progress -viitekehyksellä.

FIBS

FIBS on Suomen johtava yritysvastuuverkosto. Toimintaan osallistumalla hyödynnämme tietoa yritysvastuun trendeistä, parhaista käytännöistä ja työkaluista. Olemme mukana oppimassa ja ideoimassa uuttaa vastuullisen liiketoiminnan edistämiseksi.

Nolla tapaturmaa –foorumi

UniCafe on ollut ensimmäisenä ravintola-alan yrityksenä mukana Työterveyslaitoksen Nolla tapaturmaa -foorumissa vuodesta 2007 lähtien. Kaikista tapaturmista ja läheltä piti-tilanteista opitaan käymällä tapahtumat henkilökunnan kanssa läpi ja sopimalla toimintatapamuutoksista kartoittaaksemme toiminnan riskit ja estääksemme vastaisuudessa tapaturmat.