Skip to content

Asiakaskysely: UniCafen asiakkaat arvostavat palvelun ystävällisyyttä, henkilökunnan tuotetuntemusta sekä aterian hyvää hinta-laatusuhdetta

Loka-marraskuussa 2024 toteutetun asiakaskyselyn perusteella tyytyväisyys sekä UniCafen toimintaan kokonaisuudessaan että erityisesti aterioiden hinta-laatusuhteeseen on kasvanut. UniCafe nähdään luotettavana, ammattitaitoisena ja vastuullisena yrityksenä.

UniCafen vahvuuksina kyselyssä korostuivat luotettavuus, ammattitaitoisuus, vastuullisuus ja ympäristöystävällisyys. Asiakaskokemuksen osalta heikoimmin arvosanoin arvioiduiksi tekijöiksi jäivät puolestaan erottautuminen ja edelläkävijyys.

Myös tyytyväisyys asiakaspalvelun ystävällisyyteen ja henkilökunnan tuotetuntemukseen oli edellisvuosien tapaan säilynyt korkeana. Ruoan osalta tyytyväisyys kasvoi kaikkien aterian osien kohdalla.

UniCafeseen liitettävistä adjektiiveista vastauksissa nousivat erityisesti edullinen ja monipuolinen.

Valttina luotettavuus, tyytyväisyys toiminnan kehittymiseen nousussa

UniCafeta piti luotettavana yrityksena 86 prosenttia kyselyyn vastanneista 3160 vastaajasta. Heistä 52 prosenttia arvioi vastuullisuusnäkökulman vaikuttavan lounasannoksen valintaan, ja 64 prosenttia ilmoitti voivansa valita vegaanisen vaihtoehdon, jos se olisi houkuttelevampi kuin liha- tai kalaruoka.

Kokonaisuudessaan 32 prosenttia vastanneista arvioi UniCafen ravintoloiden toiminnan kehittyneen viimeisen vuoden aikana, kun taas 17 prosenttia koki toiminnan heikentyneen. Edelliseen kyselyyn verrattuna heikentyneeksi kokevien osuus oli puolittunut ja parantuneeksi kokevien osuus lähes tuplaantunut kahdessa vuodessa.

Asiakaspalaute ohjaa toimintaa

”Olemme todella ilahtuneita erinomaisesta vastaajamäärästä ja asiakkaidemme aktiivisuudesta. Päivittäispalautteen ohella noin joka toinen vuosi toteutettava laajempi asiakaskysely on meille tärkeä työkalu toiminnan kehittämisessä. Saatu palaute käydään kunkin toimipaikan kanssa läpi, ja palautteen pohjalta jalkautetaan kehittämistoimenpiteitä, jotka näkyvät toivottavasti myönteisenä kehityksenä suoraan asiakkaidemme arjessa”, Ylvan ravintoloiden liiketoimintajohtaja Anne Immonen kertoo.

Kyselyn avoimissa palautteissa nousi esille muun muassa tarjottimista luopuminen osassa UniCafe-ravintoloita. Saadun palautteen pohjalta UniCafe Tähkässä tullaan kokeilemaan aterimien sijoittamista valmiiksi pöytiin. Tällä pyritään sujuvoittamaan asiointia ilman tarjotinta.

Syynä monista lounasravintoloista tuttuun yhden lautasen malliin siirtymiseen UniCafessa on se, että malli ohjaa tehokkaammin lautasmallin mukaiseen syömiseen ja säästää samalla ympäristöä tarjottimien valmistuksen sekä pesemisen jäädessä pois. Lisäksi tarjotinkierrosta huolehtimisesta vapautuva aika voidaan käyttää tehokkaammin ravintolan muihin töihin. Lähtökohtaisesti uusiin tai remontoituihin ravintoloihin ei tarjottimia ole enää hankittu.

Asiakaskyselyn tavoitteena oli kartoittaa asiakkaiden tyytyväisyyttä UniCafe- ravintoloihin sekä kerätä kehittämispalautetta. Tutkimus toteutettiin sähköisenä kyselynä sekä sähköpostitse että yleisen linkin kautta loka-marraskuussa 2024. Kyselyyn vastasi yhteensä 3160 UniCafen asiakasta (2022: 2852, 2019: 1979).

Lisätietoa:

Anne Immonen
liiketoimintajohtaja
+358 40 512 5008
anne.immonen@ylva.fi