Skip to content

Fine Dining -tason raaka-aineita ja uudenlaista yhteisöllisyyttä

Tänä syksynä UniCafe-ravintoloissa nautitaan omalta pellolta kerätyn sadon antimia. Yhteispelto-hankkeen tavoitteena on lisätä omaa ymmärrystämme ruoan tuotannon eri vaiheista etenkin vastuullisuuden näkökulmasta. Haluamme jakaa oppimaamme myös muille.

Yhteispelto-hanke on yhdessä Green City Farmin kanssa aloittamamme lähiruokaprojekti, joka käynnistyi keväällä 2022. Hankkeessa voimme viljellä osan UniCafe-ravintoloissa käytettävistä kasviksista lähituotantona omalla pellolla. Puhtaiden lähellä tuotettujen raaka-aineiden lisäksi saamme hankkeesta myös aineetonta hyötyä: näemme konkreettisesti, mistä raaka-aineemme tulevat. Suunnitelmissamme on viettää viljelystemme äärellä myös ravintolahenkilöstömme työhyvinvointipäiviä. Viljelyksillämme vierailevat tutustumassa myös ravintola-alan opiskelijat ja päiväkodit: näin voimme kasvattaa yhteiskunnassamme tietoutta ruoan tuottamisesta ja sen vaiheista.

Malmilla sijaitsevalla yhteispellollamme pääsemme itse valitsemaan, mitä kasviksia haluamme kasvattaa. Vuotuinen sato tukee ja monipuolistaa tukuista ostettavaa tarjontaamme, mutta ei kuitenkaan korvaa sitä kokonaan. Syksystä 2022 lähtien oman pellon kasviksista valmistettuja aterioita on tarjolla ainakin UniCafe Kaivopihassa. Satokauden kasvikset paitsi lisäävät aterioidemme monipuolisuutta myös tekevät niistä kauniimpia. Aiomme nimittäin hyödyntää kattauksissamme myös esimerkiksi luonnonkukkia.

Yhteispeltotoiminta on arvojemme mukaista ja taloudellisesti edullista. Yhteistyön ansiosta voimme hyödyntää satokausiajattelua ruokalistojemme suunnittelussa entistä laajemmin. Viestimällä projektistamme näkyvästi sidosryhmillemme ja asiakkaillemme luomme laajempaa tietoisuutta lähiruoan arvosta. Toivomme, että pääsemme pian hyödyntämään satomme antimia myös muissa ravintoloissamme.

Malmin yhteispelloilla kasvatetaan raaka-aineita myös osaan Suomen parhaista ravintoloista. Kukapa uskoisi, että opiskelijaravintolassa voi nauttia – hyvin huokeaan hintaan – huippuravintoloiden käyttämistä raaka-aineista valmistettua ruokaa!

Anne Immonen
Liiketoimintajohtaja, ravintolat