Skip to content

Jäähyväiset kertakäyttökupeille – pantillisten take away -kuppien pilotti saapuu UniCafe Kaivopihaan

Maanantaista 3.5. alkaen kahvin tai teen voi UniCafe Kaivopihassa ostaa pantilliseen Kamukuppiin. UniCafe osallistuu pantillisten take away -kuppien pilottiin yhdessä 13 muun helsinkiläisen kahvilan ja lounasravintolan kanssa. Pilotin toteuttaa Kamupak ympäristöministeriön tuella.

Pilotissa kokeillaan, voidaanko kertakäyttökuppien käyttöä vähentää pantillisten kestokuppien avulla. Kestokuppien kierrätys toimii puhelimeen ladattavan sovelluksen ja panttijärjestelmän avulla.

”Teemme UniCafessa jatkuvasti töitä kestävämpien valintojen edistämiseksi. Jokainen meillä myyty kahvikupillinen on Reilun kaupan luomukahvia. Kamupakin pilotti on erinomainen mahdollisuus ottaa askel entistä vastuullisemman kuluttamisen suuntaan. Olemme pitkään pohtineet, kuinka vähentää kertakäyttökuppien määrää. Käynnistyvä pilotti onkin loistava tapa testata, löytyykö asiakkailta kiinnostusta panttipohjaiseen järjestelmään”, kertoo Ylvan ravintoloiden liiketoimintajohtaja Leena Pihlajamäki.

Kestokupin voi lunastaa euron panttia vastaan ja kuppeja voi palauttaa ja ottaa käyttöön missä tahansa pilotissa mukana olevista kahviloista ja ravintoloista. Pantillisen kestokupin arvioidaan päihittävän kertakäyttökuppi ympäristöystävällisyydessään jo 3-5 käyttökerran jälkeen. Kuppien valmistajan, Borealiksen, mukaan yksi uudelleenkäytettävä kuppi kestää jopa 500 käyttökertaa.

UniCafe osallistuu kokeiluun Kaivopihan ravintolassa. Pilotti toteutetaan ympäristöministeriön tuella ja se on käynnissä 3.5.-31.8.2021 välisenä aikana. Kamupak on yksi kuudesta tahosta, joille ympäristöministeriö on myöntänyt rahoitusta Muovimiljoona-tukiohjelmasta. Ohjelma on osa Suomen kansallisen muovitiekartan toimeenpanoa.

Pilotissa testataan asiakkaiden halukkuutta panttia vastaan lunastettavan kupin käyttöön sekä arvioidaan uudelleenkäytettävän kupin ympäristövaikutuksia. Kuppeja on tarjolla pilotissa mukana olevissa kahviloissa ainakin 31.8.2021 saakka.

Panttijärjestelmä toimii puhelimeen ladattavalla sovelluksella. Halutessaan asiakas voi maksaa ja saada pantin takaisin myös rahana.

Lisää tietoa Kamupakista sekä pilottiin osallistuvat kahvilat löydät täältä: www.kamupak.fi

Lisätietoja:

Jannica Aalto, viestintä- ja markkinointijohtaja, +358 45 134 7636 (mediatiedustelut)