Skip to content

Muutoksia opiskelijalounaiden hintaan 17.8. alkaen – tavoitteena kestävien ja terveellisten elämäntapojen mahdollistaminen

Valtioneuvoston toukokuussa antama asetus opiskelija-aterioiden enimmäishintojen korottamisesta mahdollistaa hintojen korottamisen säädettyjen rajojen puitteissa 1.8.2020 alkaen. Ateriakohtaisen tuen määrä ravintoloille ei muutu.

Ateriatuen edellisestä korotuksesta on kulunut yli kahdeksan vuotta. Jotta UniCafeissa tarjottavan opiskelijalounaan korkea laatu sekä vastuullisuus- ja kotimaisuusaste olisi mahdollista turvata myös jatkossa, tarkistamme opiskelijahintaisten lounaiden hintoja. Uudet hinnat astuvat voimaan 17.8. alkaen. Yliopiston henkilökuntalounaan hintaan tai muiden asiakkaiden maksamaan hintaan ei tule korotuksia, sillä näitä hintoja on tarkistettu edellisten vuosien aikana, viimeksi tammikuussa 2020.

”Olisimme ehdottomasti halunneet nähdä muutoksen, jossa opiskelija-aterian hinnankorotukset olisi maksettu valtion eikä opiskelijan pussista, mutta valtioneuvosto päätti asian kuitenkin nyt näin. Koronaviruksen vaikutukset meidän liiketoimintaamme ovat olleet massiiviset, minkä vuoksi joudumme nyt tekemään suuremman kertakorotuksen”, toteaa liiketoimintajohtaja Leena Pihlajamäki.

”Vegaaninen lounas on vastuullisin lounasvaihtoehtomme. Kaksitasoisella hinnankorotuksella haluamme arvojemme mukaisesti tukea vastuullisia lounasvalintoja, vaikka laadukkaat vegaaniset raaka-aineet eivät olekaan automaattisesti muita raaka-aineita edullisempia. Meistä vastuullisen valinnan tulee olla myös hinnaltaan houkutteleva sekä opiskelija- että henkilökunta-asiakkaille”, Pihlajamäki jatkaa.

Opiskelijalounaan tiukka hintaraami on aiheuttanut UniCafelle vastuullisena ravintoloitsijana hinnankorotuspainetta jo useiden vuosien ajan. Kokonaiskustannusten hintakehitys on ollut jatkuvasti kasvujohteista, ja esimerkiksi raaka-aineiden hinnat ovat vuosien 2012 ja 2020 välillä nousseet noin 15 %, isoimmat korotukset ovat näkyneet kalassa (30 %), maitotuotteissa (18 %) ja lihassa (14 %). Samalla henkilöstökulut ovat nousseet yli 10 % vuodesta 2012.

Jatko-opiskelijat eivät ole ateriatuen piirissä. Ylvan UniCafe-ravintolat ovat kuitenkin jo pitkään tarjonneet jatko-opiskelijoille lounaan alennettuun hintaan halusta tukea heitä. Tuleva hinnankorotus koskee myös jatko-opiskelijahintaa.

Näin lounaan hinta muuttuu UniCafessa 17.8.

Opiskelija

Vegaanilounas 2,95 €, muut lounasvaihtoehdot 3,05 €

Päivän erikoinen 4,90 €

Jatko-opiskelija

Vegaanilounas 4,95 €, muut lounasvaihtoehdot 5,05 €

Päivän erikoinen 6,90

Henkilökunta

Vegaanilounas 5,80 €, muut lounasvaihtoehdot 5,90 €

Päivän erikoinen 7,40 €

Lisätietoja

Leena Pihlajamäki, liiketoimintajohtaja UniCafe, +358 40 725 2887

______________

Valtioneuvoston asetus korkeakouluopiskelijoiden ruokailun tukemisen perusteista (375/2020)

Asetuksella on korotettu opiskelija-aterioiden enimmäishintoja. Ateriatuen määrä ei muutu.

Perushintainen opiskelija-ateria

Normaalin perushintaisen opiskelija-aterian enimmäishinta on 1.8.2020 alkaen enintään 5 euroa. Ateriatuen 1,94 euroa vähentämisen jälkeen, korkeakouluopiskelijan maksettavaksi jää ateriasta enintään 3,06 euroa.

Kalliimpi erikoisannos

Kalliimmista raaka-aineista valmistetun erikoisannoksen hinta on 1.8.2020 alkaen vähintään 6,30 euroa ja enintään 7,65 euroa. Ateriatuen 1,94 euroa vähentämisen jälkeen, korkeakouluopiskelijan maksettavaksi jää ateriasta enintään 4,36 – 5,71 euroa.

Vaikutus opiskelija-aterioiden hintoihin

Asetusmuutos antaa mahdollisuuden korottaa opiskelija-aterioiden hintoja säädettyjen hintarajojen puitteissa 1.8.2020 alkaen. Muutos ei tarkoita sitä, että aterian hintaa olisi pakko korottaa. Korotustarpeen ratkaisee ravintolan ylläpitäjä. Nykyistä hinnoittelua noudatetaan 31.7.2020 saakka.

Vaikutus muiden asiakkaiden aterioiden hintoihin

Opiskelijaravintolassa voidaan myydä arvonlisäverottomien opiskelija-aterioiden lisäksi arvonlisäverollisia aterioita muille asiakkaille. Aterian arvonlisäverollisen hinnan pitää olla vähintään 7,1 % korkeampi kuin vastaavan opiskelija-aterian alentamaton hinta. Esimerkki: Korkeakouluopiskelijoiden aterian hinta on 5,00 euroa (alv 0 %) ennen ateriatuen (1,94 euroa) vähentämistä. Henkilökunnan vastaavan aterian arvonlisäverollisen hinnan pitää olla vähintään 5,36 euroa (alv 14 %). Nykyistä hinnoittelua noudatetaan 31.7.2020 saakka.