Skip to content

Opiskelijat ovat pyörittäneet ravintolatoimintaa Helsingissä jo 70 vuotta: UniCafe juhlii tänään syntymäpäiviään

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan ravintolaliiketoiminnan perustamisesta tulee 7. syyskuuta kuluneeksi 70 vuotta. Ravintolatoiminta sai alkunsa 1950-luvulla yhteiskunnallisesta tarpeesta: opiskelijoille ei ollut kaupungissa tarjolla riittävän edullista mutta kuitenkin ravitsevaa ruokaa. UniCafen juhlavuosi on esillä myös Hotelli- ja ravintolamuseon näyttelyssä.

Ruoan yhteiskunnallinen merkitys ei ole 70 vuoden aikana vähentynyt – päinvastoin.

”Kohtuuhintaisen ja ravitsevan ruoan saavutettavuus vaikuttaa välittömästi ihmisten hyvinvointiin. Ruoka on myös merkittävä ilmastokysymys: keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä noin viidesosa syntyy ruoasta. Haluamme toimia ruokamurroksen kärjessä ja näyttää esimerkkiä omien tekojemme kautta”, kertoo Ylvan ravintoloiden liiketoimintajohtaja Anne Immonen.

Vuonna 2019 UniCafen ympärillä kuohui, kun ketju luopui kokonaan naudanlihan käytöstä. Viime vuonna ketju laski kaikkien aterioidensa hiilijalanjäljen raaka-ainekohtaisesti ja avasi ensimmäisen kokonaan vegaanisen ravintolansa. UniCafe tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2025 mennessä.

UniCafen tarina alkoi Domus Academicalta

Sotien jälkeen Helsingistä ei tahtonut löytyä ruokapaikkoja, joista opiskelijat saisivat ”kunnollista ruokaa halpaan hintaan”. Ylioppilaslehden pääkirjoituksessa ehdotettiin vuonna 1951, että ylioppilaskunta voisi ratkaisuksi ryhtyä itse pitämään edullista ylioppilasravintolaa.

Ylioppilaskunnan aloitteesta Domus Academican C-taloon aukesi syksyllä 1952 neiti Ester Wahlmanin pitämä ravintola, joka velvoitettiin tarjoamaan ylioppilaille ”ravitsevaa ja halpaa ruokaa”. Vuoden kuluttua perustamisesta HYY otti ravintolan ylläpidon hoitaakseen. Ravintolatoiminta laajentui 1960–1970-luvulla ensin Helsingin keskustaan ja myöhemmin myös muille yliopiston kampuksille. UniCafe-nimen alle ravintolat siirtyivät vuonna 1988.

”Nykyään UniCafella on 18 ravintolaa ja kahvilaa sekä catering-toimintaa kaikilla Helsingin yliopiston kampuksilla. Toiminnan peruslähtökohta ei kuitenkaan ole muuttunut: tavoitteemme on yhä tarjota opiskelijoille maukasta, ravitsevaa ja edullista ruokaa”, Immonen sanoo.

70-vuotissyntymäpäivää vietetään yhdessä asiakkaiden kanssa. Torstaina 7.9. kaikissa UniCafe-ravintoloissa on tarjolla kakkukahvit.

Hotelli- ja ravintolamuseon näyttely kerää kävijöiden muistoja opiskelijaruokailusta

Hotelli- ja ravintolamuseossa UniCafen juhlavuotta vietetään syksyn aikana näkyvästi. Museossa on 5.9.-30.11.2023 esillä pienoisnäyttely, jonka äärellä voi muistella omia kokemuksia opiskelijaruokailusta sekä tutustua UniCafen tekemään työhön ilmastopäästöjen vähentämiseksi.

Museon tavoitteena on tehdä näkyväksi ruokakulttuurin yhteiskunnallista merkitystä. Siksi opiskelijaruokailun merkkivuoden esille nostaminen tuntui museon amanuenssi Laika Nevalaisen mukaan tärkeältä.

”1900-luvun alkupuolella ruokailun järjestäminen oli opiskelijoille iso ongelma, sillä he asuivat usein ahtaasti ilman keittiötä ja myös tulot olivat yleensä pienet. Varsinkaan miesopiskelijat eivät osanneet laittaa itse ruokaa – eikä heidän myöskään oletettu osaavan. Ylioppilaskunnan perustamat opiskelijaruokalat paransivat siten huomattavasti opiskelijoiden elämää ja ovat tärkeä osa Suomen ruokahistoriaa”, toteaa Nevalainen.

Lainaukset: Aalto, Sari. Opiskelijaruokailun tekijät. Oy UniCafe Ab 1953–2003. Gaudeamus, Helsinki 2003. Kuva: HYYn arkisto.

Lisätietoa:

Anne Immonen
Liiketoimintajohtaja, ravintolat
+358 40 512 5008
anne.immonen@ylva.fi

UniCafe on kestävän ruokailun edelläkävijä

2013 UniCafe rakensi palvelutuotannon hiilijalanjäljen laskemisen mallin ja toteutti laskennan ensimmäistä kertaa opiskelijaravintoloissaan.

2014 UniCafe oli mukana Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:n yhteistyössä WWF:n ja lounasravintoloiden kanssa toteuttamassa Ilmastolounas-hankkeessa. Hankkeessa kehitettiin ja kokeiltiin Ilmastovalinta-konseptia ja sen yhtenä tavoitteena oli määrittää lounasannosten kasvihuonekaasupäästöille raja-arvo, jonka alle Ilmastovalinta-lounaan päästöjen tulee jäädä. Merkintä otettiin pysyvästi käyttöön UniCafen lounaslistoilla vuoden 2015 alussa. Nyt toteutetun laskennan yhteydessä UniCafen Ilmastovalinta-merkittyjen lounaiden päästöjen raja-arvoa tiukennettiin One Planet Plate -mallin hiilidioksidirajan (0,5 kg CO2e/lounas) mukaiseksi.

2019 Ylva laski koko toiminnalleen hiilijalanjäljen ja UniCafelle laadittiin ensimmäinen hiilibudjetti. UniCafeissa luovuttiin naudanlihan käytöstä.

2021 UniCafe Kaivopihassa pilotoitiin aterioiden hiilijalanjälkilaskentaa osana kyseisen vuoden marraskuussa järjestettyä Ilmastoannos-kampanjaa.

2022 aikana tehdyn kaikki raaka-aineet kattavan hiilijalanjälkianalyysin ansiosta hiilibudjetti voidaan jatkossa laskea entistä tarkemmin.