Skip to content

Opiskelijoiden omistama UniCafe juhlii tänä vuonna pyöreitä: ensimmäisen opiskelijaravintolan perustamisesta 70 vuotta

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan ravintolaliiketoiminnan perustamisesta tulee 7. syyskuuta kuluneeksi 70 vuotta. Nykyään UniCafe on yksi Suomen merkittävimmistä opiskelijaravintolaketjuista, ja se tunnetaan erityisesti kannanotoistaan kestävän kehityksen puolesta.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistama UniCafe juhlii tänä vuonna 70-vuotissyntymäpäiväänsä. Ravintolatoiminta sai alkunsa 1950-luvulla yhteiskunnallisesta tarpeesta: opiskelijoille ei ollut kaupungissa tarjolla riittävän edullista mutta kuitenkin ravitsevaa ruokaa.

Ruoan yhteiskunnallinen merkitys ei ole 70 vuoden aikana vähentynyt – päinvastoin.

”Kohtuuhintaisen ja ravitsevan ruoan saavutettavuus vaikuttaa välittömästi ihmisten hyvinvointiin. Ruoka on myös merkittävä ilmastokysymys: keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä noin viidesosa syntyy ruoasta. Haluamme toimia ruokamurroksen kärjessä ja näyttää esimerkkiä omien tekojemme kautta”, kertoo Ylvan ravintoloiden liiketoimintajohtaja Anne Immonen.

Vuonna 2019 UniCafen ympärillä kuohui, kun ketju luopui kokonaan naudanlihan käytöstä. Viime vuonna ketju laski kaikkien aterioidensa hiilijalanjäljen raaka-ainekohtaisesti ja avasi ensimmäisen kokonaan vegaanisen ravintolansa. UniCafe tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2025 mennessä.

UniCafen tarina alkoi Domus Academicalta

Sotien jälkeen Helsingistä ei tahtonut löytyä ruokapaikkoja, joista opiskelijat saisivat ”kunnollista ruokaa halpaan hintaan”. Ylioppilaslehden pääkirjoituksessa ehdotettiin vuonna 1951, että ylioppilaskunta voisi ratkaisuksi ryhtyä itse pitämään edullista ylioppilasravintolaa.

Ylioppilaskunnan aloitteesta Domus Academican C-taloon aukesi syksyllä 1952 neiti Ester Wahlmanin pitämä ravintola, joka velvoitettiin tarjoamaan ylioppilaille ”ravitsevaa ja halpaa ruokaa”. Vuoden kuluttua perustamisesta HYY otti ravintolan ylläpidon hoitaakseen. Ravintolatoiminta laajentui 1960–1970-luvulla ensin Helsingin keskustaan ja myöhemmin myös muille yliopiston kampuksille. UniCafe-nimen alle ravintolat siirtyivät vuonna 1988.

”Nykyään UniCafella on 17 ravintolaa ja kahvilaa sekä catering-toimintaa kaikilla Helsingin yliopiston kampuksilla. Toiminnan peruslähtökohta ei kuitenkaan ole muuttunut: tavoitteemme on yhä tarjota opiskelijoille maukasta, ravitsevaa ja edullista ruokaa”, Immonen sanoo.

Vaikka syntymäpäivää juhlitaan vasta syksyllä, tulee juhlavuosi näkymään UniCafen ravintoloissa eri tavoin koko vuoden 2023 ajan.

Lainaukset: Aalto, Sari. Opiskelijaruokailun tekijät. Oy UniCafe Ab 1953–2003. Gaudeamus, Helsinki 2003.

Lisätietoa:

Anne Immonen
Liiketoimintajohtaja, ravintolat
+358 40 512 5008
anne.immonen@ylva.fi