Skip to content

UniCafe liputtaa sitoumuksillaan ravintola-alan kestävämpien käytäntöjen ja kertakäyttömuovin vähentämisen puolesta

UniCafe on mukana elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksessa sekä muovisten kertakäyttöisten annospakkausten kulutuksen vähentämistä koskevassa green deal -sopimuksessa.

Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksen tavoitteena on edistää Suomen matkaa kohti kiertotalousyhteiskuntaa. Yritysten sitoumuksissaan asettamat tavoitteet on saavutettava vuoteen 2026 mennessä.

UniCafen osalta tämä tarkoittaa sekä kertakäyttöpakkauksissamme olevan muovin että ruokahävikin vähentämistä. Lisäksi helpotamme muovinkierrätystä ja viestimme pakkausten ympäristövaikutuksista asiakkaillemme.

Muovisten kertakäyttöisten annospakkausten kulutuksen vähentämistä tavoittelevaan vapaaehtoiseen green deal -sopimukseen UniCafe liittyi ensimmäisten ravintola-alan yritysten joukossa kesäkuussa 2023.

UniCafeissa jo aiemmin tehdyn työn tuloksena enää noin yksi kolmasosaa ravintoloiden kertakäyttöastioista sisältää muovia. Tätä määrää on sitoumusten myötä tarkoitus karsia entisestään.

Asiakkaat mukana muovinvähennystalkoissa

Suurin osa UniCafessa käytettävistä take away -annosrasioista on valmistettu uusiutuvasta ja kompostoitavasta sokeriruokokuidusta eli bagassista. Kuivat ja puhtaat rasiat lajitellaan kartonkikeräykseen, märät sekajätteeseen.

Muovia on edelleen muun muassa osassa annosrasioita ja joidenkin rasioiden kansissa sekä take away -kuppien kansissa.

Lokakuun alusta lähtien asiakkaiden on ollut mahdollista ostaa ruokaa mukaan myös omiin astioihinsa. Jatkossa UniCafe myös veloittaa kertakäyttörasioista 30 senttiä. Muutoksella pyritään kannustamaan asiakkaita suosimaan omien kestoastioiden käyttöä.

Marraskuussa Meilahden, Olivian ja Porthanian UniCafeissa käynnistyy pilotti, jossa kannustetaan asiakkaita välttämään muovisen kannen ottamista take away -kuppiin, ellei kuumaa juomaa ole tarkoitus kuljettaa pidempää matkaa.

Hävikkiä vähennetään monin eri keinoin

Niin ympäristövaikutusten minimoimisen kuin resurssiviisauden vuoksi meille on tärkeää, ettei valmistamaamme ruokaa päädy roskiin. Lautashävikkinä syntyvän biojätteen määrää pyritään minimoimaan muun muassa ruokalistasuunnittelulla sekä viestimällä biojätemäärien kehityksestä asiakkaillemme.

Hävikin estämiseksi teemme myös yhteistyötä ResQ Clubin kanssa ja myymme ravintoloissa leftover-ruokaa lounasajan päättyessä.

Lisätietoja:

Anne Immonen
Liiketoimintajohtaja, ravintolat
+358 40 512 5008
anne.immonen@ylva.fi

Elintarvikeala solmi Suomen ensimmäisen materiaalitehokkuuden sitoumuksen vuosille 2019–2021. Ravintola-ala liittyi mukaan toiselle sopimuskaudelle 2022–2026.

Tutustu UniCafen elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumukseen täällä: www.sitoumus2050.fi/materiaalisitoumukset

Lue lisää vastuullisuustyöstämme: unicafe.fi/vastuullisuus