Skip to content

UniCafen lounashintoihin 0,50 euron korotus 1. lokakuuta alkaen

Korkeakouluopiskelijoiden opiskelija-aterioiden enimmäishintaa korotetaan valtioneuvoston 22.9.2022 antamalla asetuksella 1.10. alkaen. Opiskelijalounaan hinta nousee kaikissa UniCafe-ravintoloissa 0,50 eurolla. Myös muiden asiakkaiden lounashintoja korotetaan saman verran.

Opiskelijaravintoloiden hinnoittelua sitoo valtioneuvoston asetus, jonka mukaan avustukseen oikeuttavan opiskelija-aterian enimmäishinta on 1.10. alkaen 5,50 euroa. Erikoisannokset saavat maksaa enemmän.

Korotus otetaan UniCafe-ravintoloissa täysimääräisesti käyttöön. Opiskelijalounaan hinta on 1.10. lähtien 3,10 euroa (vegaanilounas) ja 3,20 euroa (muut lounasvaihtoehdot) lounasannosta kohden.

Myös Helsingin yliopiston henkilökunnan sekä muiden asiakkaiden lounashinnat nousevat 0,50 euroa.

Opiskelijat ja henkilökunta-asiakkaat maksavat vegaaniateriasta jatkossakin 0,10 euroa muita lounasvaihtoehtoja edullisemman hinnan. Kaksitasoisella hinnoittelulla halutaan UniCafe-ravintoloita operoivan Ylvan arvojen mukaisesti tukea vastuullisia lounasvalintoja, vaikka laadukkaat vegaaniset raaka-aineet eivät olekaan automaattisesti muita raaka-aineita edullisempia.

”Tuleva korotus on hetkellinen helpotus maamme opiskelijaravintoloiden erittäin vaikeaan tilanteeseen, mutta se ei kuitenkaan riitä. Jo tässä hetkessä olisi tarvittu ainakin euron korotus, eikä ole syytä olettaa, että esimerkiksi raaka-aineiden hurja hintaralli olisi suinkaan päättymässä”, kertoo Ylvan ravintolaliiketoiminnan johtaja Anne Immonen.

Ruoan raaka-ainekustannusten räjähdysmäinen nousu on lyhyessä ajassa vienyt opiskelijaravintoloilta toimintaedellytykset. Raaka-aineiden hintojen lisäksi myös ravintola-alan palkat ja kuljetuksen hintaan suoraan vaikuttavat polttoainekustannukset ovat nousseet merkittävästi. Toisin kuin muilla alan toimijoilla, opiskelijaravintoloilla ei ole mahdollisuutta itsenäisellä päätöksellä siirtää kustannusten nousua hintoihin.

”Päivittäisen, monipuolisen ja ravitsevan aterian merkitys opiskelijoille on erittäin suuri, ja vaikka tulevat hinnankorotukset ovat ravintoloiden kannalta välttämättömiä, ei niiden tulisi johtaa jo valmiiksi tiukalla budjetilla elävien opiskelijoiden eriarvoistumiseen. Olisi toivottavaa, että vuoden 2023 alusta voimaan astuvaksi kaavailtu ateriatuen korotus kattaisi tällä hetkellä suunniteltua 0,25 euroa suuremman osuuden lounaan enimmäishinnasta”, Immonen toteaa.

Ateriatuen määrästä päätetään valtion budjetissa ja päätöksen tekee eduskunta tämän vuoden loppuun mennessä.


Näin lounaan hinta muuttuu UniCafessa 1.10.

Opiskelija

Vegaanilounas 3,10 €, muut lounasvaihtoehdot 3,20 €
Päivän erikoinen 5,40 €

Jatko-opiskelija

Vegaanilounas 5,45 €, muut lounasvaihtoehdot 5,55 €
Päivän erikoinen 7,40

Henkilökunta

Vegaanilounas 6,90 €, muut lounasvaihtoehdot 7,00 €
Päivän erikoinen 8,50 €

Normaalihinta, muut asiakkaat

Lounas 8,70 €
Päivän erikoinen 10,20 €

Henkilökunta- ja normaalihintaiseen lounaaseen sisältyy kahvi/tee.

Lisätietoa:

Anne Immonen
Liiketoimintajohtaja, ravintolat
+358 40 512 5008
anne.immonen@ylva.fi

Lue lisää:
valtioneuvosto.fi/opiskelija-aterian-enimmaishintaa-korotetaan