Skip to content

Ylva ja UniCafe mukana Earth Hour -tapahtumassa

WWF:n Earth Hour -tapahtuma järjestetään jälleen lauantaina 30. maaliskuuta ympäri maailmaa. Ylva ja UniCafe ovat mukana tapahtumassa sekä perjantaina että lauantaina virallisena tapahtumapäivänä. Symboliseen kannanottoon voi osallistua esimerkiksi sammuttamalla turhat valot tapahtuman ajaksi.

Vuosittain järjestettävää Earth Houria vietettiin ensimmäistä kertaa Sydneyssä vuonna 2007, jolloin tapahtumaan osallistui yli kaksi miljoonaa ihmistä. Suomeen tapahtuma rantautui vuonna 2009. Vuonna 2018 ennätykselliset 188 maata viettivät Earth Houria; Suomessa osallistujia oli 1,5 miljoonaa.

Earth Hourin innoittamana on vuosien saatossa hyväksytty useita lakialoitteita ja ilmastovetoomuksia. Esimerkiksi vuonna 2013 Venäjällä kerättiin 120 000 allekirjoitusta vetoomukseen paremman öljyntorjunnan puolesta, ja tähän liittyvä laki hyväksyttiin sittemmin. Earth Hourin avulla on myös muunmuassa edistetty aurinkoenergian käyttöä kotitalouksissa, onnistuttu suojelemaan 3,4 hehtaarin merialue Argentiinassa, ja vuonna 2016 tapahtuman inspiroimana istutettiin yli 250 000 puuta ympäri maailman.

Suomessa maailman suurimman kynttiläillallisen muodossa järjestettävän tapahtuman tarkoituksena on herättää keskustelua ruoan ilmastovaikutuksista. WWF:n mukaan ruoka muodostaa jopa viidennesosan yksittäisen suomalaisen ilmastovaikutuksista, ja yhteensä noin 60 prosenttia ruoan ilmastovaikutuksista aiheutuu alkutuotannosta. Lihan, kananmunien ja maitotuotteiden tuotantoon vaaditaan myös kasvikunnan tuotteiden kasvatusta rehua varten. Tästä johtuen suurin osa ruoan ilmastovaikutuksista liittyy eläinperäisen ruoan tuotantoon.

Ylva osallistuu Earth Houriin tapahtumapäivänä 30. maaliskuuta; UniCafe puolestaan on mukana sekä perjantaina 29. että lauantaina 30. päivä. Perjantaina kaikissa UniCafe-ravintoloissa tarjoillaan kestävämpiä kala- ja kasvisaterioita. Lauantaina aterioita tarjoaa Ylioppilasaukion UniCafe. Myös Well Kaisa-talo palvelee lauantaina asiakkaita Earth Hour -hengessä. Ylva sammuttaa Kaivokadun puoleiset mainosvalot lauantaina kello 20:30.