Skip to content

UniCafen Leftover-lounas nipistää hävikkiä

Tiesitkö, että tällä viikolla vietetään jokavuotista Hävikkiviikkoa? Hävikkiviikko haluaa nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä. UniCafeissa töitä ruokahävikin vähentämiseksi on tehty pitkään, yksi konkreettinen esimerkki keinoista on asiakastoiveiden pohjalta kehitetty Leftover-lounas.

UniCafen Leftover-lounaat ovat myynnissä heti lounasajan päättymisen jälkeen, mikäli ruokaa on jäänyt.  Leftover-lounaat myydään 7,5 dl rasiassa, asiakas voi myös halutessaan ostaa ruoan omaan kestorasiaansa. Myytävänä ovat lämpimät lounasruoat, lisukkeet ja lisäkesalaattipöydän salaatit sekä perjantaisin salaattibaarin raaka-aineet. Kesäkuussa 2018 käynnistettyä Leftover-lounasta on UniCafeissa myyty jo yli 13 000 kappaletta.

Suurin osa koko Suomen ravintola-alan 75–85 miljoonan kilon vuotuisesta ruokahävikistä koostuu linjastoruokailujen tarjoilutähteistä ja ylivalmistetusta ruoasta, joita ei voida hyödyntää uudelleen. Ratkaisun tähän epäkohtaan tarjoaa Leftover-lounas, joka antaa asiakkaille mahdollisuuden ostaa mukaan päivän lounastarjonnassa ollutta ruokaa, joka muutoin päätyisi hävikkiin.

Leftover-lounaan tarjoaminen istuu hyvin UniCafen kestävyystavotteisiin. Tutkimusten mukaan kaikesta kulutuksen aiheuttamasta ympäristökuormasta noin kolmannes syntyy ruuasta. Turhaan tuotettu ruoka kuormittaa ympäristöä, sillä ruuantuotannossa tarvitaan paljon maata ja vettä. Samalla syntyy kasvihuonekaasupäästöjä sekä vesistöjä ja maaperää rehevöittäviä päästöjä. Myös ruuan kuljettaminen ja valmistaminen aiheuttavat paljon päästöjä.

Jos ruoka päätyy hävikkiin, tuotantoketjussa syntyneet päästöt ovat syntyneet turhaan. Hävikin torjunta on siis aina myös ilmastoteko.

5 tapaa vähentää ruokahävikkiä UniCafen tapaan

  1. Ota vain sen verran ruokaa kuin nälän taltuttamiseksi on tarpeen
  2. Suosi yhden lautasen mallia – kaiken ruoan kerääminen samalle lautaselle tukee lautasmallin mukaista syömistä ja auttaa annostelemaan sopivasti
  3. Tiesithän, että perunaa, riisiä ja salaattia voit myös hakea lisää, jos vatsa vaatii
  4. Seuraa omaa hävikkikäyttäytymistäsi – UniCafeiden astianpalautuksesta löytyvät biojätevaa’at kirittävät pitämään hävikin aisoissa
  5. Muista maistuva Leftover-lounaamme ja vähennät hävikkiä ateria kerrallaan!

Valtakunnallista Hävikkiviikkoa vietetään 9.–15.9.2019.

Lähde ja lisätietoa: www.havikkiviikko.fi

Lue lisää toistamme ja tutustu Leftover-lounaaseen: www.unicafe.fi/teot